31 Ağustos 2008 Pazar

İmparator Server 2003,SharePoint Krallığını ziyarete geliyor

Altın kapılar çınladı!
-Açılın! Açılın! Krala acil mesajım var!
Tüm Saray etrafı her zaman ki gibi saray salonunda meraklı gözlerle toplandı.
-İçeri girsin! diye gürledi Kral SharePoint.
Haberci biraz soluklandıktan sonra herkesi şaşırtan haberi söyledi.
İmparator Server 2003 ün buyruğudur.Kendisi yarın öğle vaktinde Krallığınıza yeni doğan küçük oğlu Server 2008 ile ziyarete gelecekler.

Kral bu hoş haberi duyduğuna sevindi ve beklemeye başladı.

Ertesi Gün Ziyaretler olmuş,yemekler yenmiş ve Sohbetler başlamışken,Kral sordu.İmparatorum bize atalarımızın topraklarınıza yerleşirken başlarından geçmiş olan bir hikaye anlatsanız...

İmparator Server 2003 hafifçe kıpırdandı ve güleç yüzüyle başladı anlatmaya:

Atalarınız buraya geldiğinde benden kurulmak için yer istediler.Bende onlara Yerel Disk C içerisinde bir ovayı gösterdim.
Kurulmaya başlamışlardı ki kabileniz 4 ayrı kavime bölündü ve 4 ayrı biçimde nufuslarına ve imkanlarına göre kuruldular.

En küçük kabile olan A kavmi ki nufusu 1000 i aşmazdı ve imkanları az olduklarından alt yapılarını sadece 1 tane Single Server olarak kurdular.Bilgi Depolarını (SQL Server),Esnafları olan Applicationları (Excel Servisleri , Search,Index ve BDC) ve Hizmet verdikleri dış Arayüz Web Frontları tek bir Server da tuttular. (1)

Nüfusu 5000 den fazla olan ve İmkanları biraz daha iyi olan B kavmi 3 tane Server kullandılar.Buna Small Farm dediler.1 tanesini Depo olarak (Sql Server), 1 tanesini Esnaf pazarı olarak (Applications) ve 1 tanesinide dış Arayüz sağlayıcı olarak kullandılar. (2)

C kavmi kalabalıktı ve zengindiler.Onlara ziyarete gittiğimde galiba 6 kadar Server tepesi görmüştüm.Her işleri için 2 şer tane ayırmıştılar.Onlarda Medium Farm diyorlardı. (3)

Ve Gelelim sizin atalarınıza zaten diğerleri telef oldular son savaşta.Neyse.Sizin atalarınız en zengin ve sayıları onbinleri aşanlar idi.Large Farmlarıyla gurur duyuyorlardı.Her esnaf kendine (Her Application,Her Servis) bir Server tepesi tutmuştu.Göç alır Arayüzümüz çok görüntülenir diye bile Web Front işine bir çok Server atamışlardı. (4)

Bu 4 kavim bundan sonra kim bir SharePoint Krallığı kurmak istese örnek alındı ve kendi durumlarına göre bu 4 yöntemden biri seçildi.

Ve bu yöntemin yapısına da FARM YAPISI dediler.

Ne Anladık :

Farm Yapısı : SharePoint kurulmak istendiğinde sistemin cevap vericek olduğu client topluluğu yapısına ve yoğunluğuna göre ihtiyaç giderme yapısı.

Single Server : SQL Server + Applications + WebFront --> 1 Server
Small Farm : SQL Server + Applications + WebFront --> 3 Server
Medium Farm : SQL Server + Applications + WebFront --> 5 Server
Large Farm : SQL Server + Applications + WebFront --> 5+ Server

Hiç yorum yok: